WOW passessie

wow-eventingWe beginnen met bepalen voor welk doel we een zadel gaan samenstellen: dressuur, springen, eventing of wellicht wordt gekozen voor een veelzijdigheidszadel?

Er wordt met een kritisch oog naar het paard gekeken. De bouw van het paard en alle mogelijkheden worden als basis voor het aanmeten van het zadel genomen. Daarna kijken we naar hoe de ruiter is gebouwd en hoe de ruiter beweegt. Al deze bevindingen worden meegenomen bij het samenstellen van het zadel!

Het paard
We kijken naar de breedte van de aanzet rond de schoft, en naar de breedte en vorm van de rug. De breedte van de kamer, de kromming van de zitting en het type kussens worden bepaald.

Geen enkel paard is geheel symmetrisch. Een schouder zal meer of minder ontwikkeld zijn, waardoor de positie van de schouders verschillend is en een van beide schouders dus verder naar voren ligt dan de andere. Ook de achterbenen zullen verschillen in sterkte waardoor spieren zich asymmetrisch zullen ontwikkelen. Deze asymmetrie krijgt in het gehele proces van het aanmeten steeds aandacht.

De ruiter
We kijken naar de bouw van de ruiter, de lengte van de benen, verhouding onder- en bovenbeen en de verhouding tot de romp, eventuele blessures of beperkingen worden besproken.

Niet alleen het paard maar ook de mens heeft een sterke en een zwakke kant waardoor ook wij ons asymmetrisch bewegen. Om onze hulpen met gelijke druk door te kunnen geven aan het paard worden er aanpassingen in het zadel gedaan om onze eigen asymmetrie te corrigeren.

Deze bevindingen worden omgezet in een keuze voor zweetbladen (type, lengte, positie) en type zitting (diep, extra diep, etc.).

De singel
In het WoW zadel zitten standaard dubbele V-singelstoten. Deze kunnen echter op eenvoudige wijze ter plekke worden aangepast. Door het verzetten van de bevestigingspunten (naar voren of naar achteren) kan de druk over een grotere lengte verdeeld worden. Daarnaast kan natuurlijk voor verschillende singeltypes worden gekozen met elk hun specifieke werking.

Het aanmeten
Het aanmeten gebeurt stapje voor stapje. Om keuzes goed te kunnen beoordelen is het zaak om slechts één aanpassing tegelijk te maken.

Het aanpassen van het zadel gebeurt tijdens het rijden. In iedere gang heeft een paard een specifieke houding, elke beweging heeft invloed op het zadel. Een zadel moet passend zijn in elke gang.

De keuze
Is de keuze voor het juiste type zadel gemaakt? Bij aanschaf van een nieuw zadel kunnen kleurvariaties worden samengesteld zonder meerprijs!

De kosten
Voor een passessie op locatie worden kosten in rekening gebracht (kijk voor actuele prijzen bij prijzen en afspraken), evenals voorrijkosten. Dit bedrag wordt in mindering gebracht bij aanschaf van een nieuw WOW zadel bij HorseFocus.