CranioSacraal therapie

Als CranioSacraal therapeut behandel ik paarden met uiteenlopende
problemen.

CranioSacraal therapie is geschikt voor ieder paard en ieder paard heeft er baat bij. Het werkt preventief en kan daarmee een perfecte aanvulling zijn op het algemene “onderhoud” van het paard. CranioSacraal therapie wordt onder andere ingezet bij:

  • hoofdschudden
  • allergieën
  • schrikachtige paarden
  • problemen met schatten van afstanden (springpaarden)
  • moeite met stelling en buiging / stijf of scheef bewegen
  • aanleuningsproblemen / spanning in kaakgewricht en tandenknarsen

en verder:

  • na behandeling door de tandarts
  • na een val
  • na hangen aan een halster
  • etc.

Een behandeling duurt, inclusief intake, maximaal 1,5 uur.

De therapie
CranioSacraal therapie is ontstaan uit de osteopathie. In de 19e eeuw ontdekte dr. William Sutherland (osteopaat) dat de beenderen in de schedel in verbinding staan met het heiligbeen door middel van de “Core Link”. De Core Link bestaat uit de schedel, de wervelkolom en de dura mater. De dura mater is het beschermende vlies rond de wervelkolom en het heiligbeen.

Het hersenvocht tussen de hersenen en het ruggenmerg wordt, door middel van een pompsysteem in de hersenen, in een golfbeweging door het CranioSacrale systeem gestuwd, vervolgens wordt het door het bindweefsel doorgegeven en daardoor overal in het lichaam voelbaar.

Alle structuren in het lichaam zijn direct of indirect met elkaar verbonden door het bindweefsel. Dit bindweefsel (fascie) is heel sterk en veerkrachtig vlies wat om schedel, ruggenmerg, alle organen, botten, spieren, gewrichten, bloedvaten en zenuwen zit.

Het bindweefsel geeft stevigheid en bescherming, maar zorgt ook voor beweeglijkheid. Beperkingen in het bindweefsel kunnen dan ook klachten veroorzaken op veel plekken in het lichaam; een probleem in bijvoorbeeld de heup kan veroorzaakt worden door een probleem op een andere plaats in het lichaam.

De hersenen worden omgeven door de schedel (het cranium) en het hersenvocht vloeit tot onderaan het heiligbeen (het sacrum); om die reden heet dit ritme het CranioSacrale ritme.

De technieken
Wanneer er druk wordt uitgeoefend op verschillende delen op de schedel heeft dit effect op het bekken en het heiligbeen. Andersom werkt dit het zelfde. CranioSacraal therapie is de enige therapie die vanaf het hoofd behandelt. Er worden verschillende technieken gebruikt om blokkades in het lichaam op te lossen.

Een CranioSacraal therapeut gebruikt diverse hands-on technieken (op het lichaam en de schedel) om het lichaam te bevrijden van blokkades die het bewegingsapparaat beperken. De vingerdruk is heel zacht en er nooit sprake van manipulatie. Daardoor verbetert de beweeglijkheid van het weefsel, neemt de vitaliteit toe en wordt het zelfherstellend vermogen van het lichaam gestimuleerd dan wel gereactiveerd. Hierdoor kan het lichaam weer in balans komen en zal de bewegingsvrijheid van het paard verbeteren. Het zorgt ervoor dat de symmetrie in de schedel terug komt waardoor er ontspanning ontstaat in de schedel. Deze ontspanning zorgt weer voor verbetering van de werking van alle zintuigen (alle zenuwen komen samen in het hoofd), voor de kauwbeweging en het nageven tijdens het werk.

Een CranioSacraal therapeut is niet opgeleid om diagnoses te mogen stellen. De behandeling is te allen tijde een aanvulling op de totale verzorging van uw paard en is nooit een vervanging van de veterinaire zorg door de dierenarts.